Zupa neapolitańska – przepis

zupa neapolitańska

Przychodzę dziś do Was z przepisem na pyszną zupę, która (jestem przekonana) skradnie Wasze podniebienia! Przed Wami niezwykle prosty przepis na zupę neapolitańską z makaronem. To serowe cudeńko rozgrzeje Was w długie jesienne wieczory, które zbliżają się nieubłaganie. U mnie na stole jest stałym bywalcem i za każdym razem zbiera pochwały. Zróbcie ze mną serową zupę neapolitańską!

Zupa neapolitańska z makaronem

Neapolitańska zupa serowa to pomysł na szybki obiad, który wyjdzie każdemu. Jeśli macie w ciągu dnia tylko chwilę, a nie chcecie jeść na mieście, to takie danie z pewnością idealnie się sprawdzi. Jej wykonanie zajmuje łącznie maksymalnie 30 minut i to z posprzątaniem kuchni 😀 Brzmi kusząco, co? Dodatkowo będzie świetnie smakowała nie tylko z makaronem, ale także z grzankami, najlepiej czosnkowymi. Potrzebujecie tylko kilku składników ->

Zupa neapolitańska – składniki

Makaron (według uznania)

2 litry bulionu (warzywny/drobiowy)

szklanka śmietanki 30%

100 g sera tartego

100 g serka topionego

2 żółtka od szczęśliwych kur

natka pietruszki

przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, kurkuma

Neapolitańska zupa – sposób przygotowania

Gotujemy 2 litry wody i rozpuszczamy w niej dwie kostki wybranego bulionu. Następnie dodajemy szklankę śmietanki 30% i całość zagotowujemy. W osobnej misce mieszamy ze sobą oba sery* z dwoma żółtkami jajek. Zawartość miski dodajemy do garnka. Teraz pozostaje nam jedynie doprawić całość solą, pieprzem, czosnkiem i kurkumą i gotować tak długo, aż cały ser się rozpuści. Gotową zupę neapolitańską podajemy z makaronem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Voilà!

Raz dwa i gotowa – pyszna zupa neapolitańska! Przepis, który zaoszczędzi czas i rozpieści brzuchy! Smacznego!

* zamiast sera tartego, możemy śmiało dodać drugi serek topiony – dzięki temu znacząco skrócimy czas gotowania zupy oraz będziemy mieli pewność, że cały ser się roztopi.

You Might Also Like

2 Comments

  1. Fotograf

    W trakcie poszukiwania w internecie informacji trafiłam na ten artykuł. Wielu osobom wydaje się, że posiadają odpowiednią wiedzę na opisywany temat, ale zazwyczaj tak nie jest. Stąd też moje ogromne zaskoczenie. Chciałbym podziękować za Twoje działania. Będę polecał to miejsce i częściej odwiedzał, żeby poczytać nowe rzeczy.

  2. Rosomag

    Nigdy nie jadłam ale narobiłaś mi smaka! Na pewno spróbuję. 😁

Leave a Reply