Maślane ciastka z czekoladą i pistacjami – pyszne i proste w przygotowaniu!
Ostatnio moja cukiernicza strona doszła do głosu i poczyniłam kolejne ciasteczka, które doskonale sprawdzą się zarówno na święta, czy inne okazje, jak i na co dzień! Maślane ciastka z pistacjami i czekoladą.. py-cho-ta! Nie musicie wierzyć mi na słowo, poniżej zostawiam Wam prosty i sprawdzony przepis – przekonajcie się sami!
Składniki na ciastka maślane z pistacjami
210 gramów masła (w temperaturze pokojowej)
90 gramów drobnego cukru
230 gramów mąki tortowej
60 gramów skrobi ziemniaczanej
1/4 szklanki posiekanych pistacji
dodatkowo:
2 tabliczki mlecznej/gorzkiej/białej czekolady
kandyzowane skórki pomarańczy
Przepis na ciastka maślane z pistacjami
W sporej misce umieszczamy masło oraz cukier i za pomocą szpatułki/dłoni mieszamy oba składniki aż powstanie nam z nich puszysta, jednolita masa. Następnie dodajemy mąkę oraz skrobię ziemniaczaną i ponownie łączymy wszystkie składniki ze sobą. Tak wyrobione ciasto formujemy w kulę, spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, podsypujemy delikatnie blat mąką i zaczynamy je rozwałkowywać. Kiedy jesteśmy mniej więcej w połowie rozwałkowywania, siekamy drobno pistacje i posypujemy nimi ciasto, a następnie kończymy rozwałkowywać do pożądanej grubości. Dzięki temu wwałkujemy pistacje w ciasto.
Teraz chwytami do ręki foremki i za ich pomocą wykrawamy kształty naszych ciasteczek, które następnie umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. Czas pieczenia będzie uzależniony od grubości ciastek. Kiedy uznamy, że ciastka są już gotowe, to wykładamy je na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia. W zależności od wielkości ciastek i foremek, wyjdzie Wam różna ich ilość – mi wyszło ich około 40.
Dekorowanie ciasteczek maślanych
2 tabliczki mlecznej/gorzkiej/białej czekolady
kandyzowane skórki pomarańczy
Aby naszym ciasteczkom dodać jeszcze więcej słodyczy i smaku, możemy zanurzyć je w roztopionej czekoladzie, którą następnie możemy posypać lekko kwaskowatymi skórkami pomarańczy, co fantastycznie przełamie słodycz tych cudeniek i doda charakteru. Jak to zrobić?
Roztapiamy czekoladę, a następnie chwytamy ciasteczka i zanurzamy je w niej do połowy, a następnie od razu posypujemy kandyzowanymi skórkami pomarańczy. Tak przygotowane ciacha odstawiamy do wystygnięcia, czekamy i… zajadamy!
I jak, macie apetyt na takie ciacha? Na pewno się nie zawiedziecie! U mnie rozeszły się w okamgnieniu, sama chwyciłam tylko kilka. Smacznego!
Dawid
AHHHHHH też uwielbiamy takie ciasteczka i robimy na każde święta!!!!
Kamila
Są doskonałe 🥰
Asia
Hej kochana!!!! Co się stało z podsumowaniami miesiąca?? Bardzo za nimi tęsknię!!!!
Kamila
Ahhh może jeszcze wrócą! Zaglądaj ❤️✨️